بیضاء زادگاه کوروش کبیر
دیدار
یک شنبه 19 خرداد 1392برچسب:انشان,بیضا,زادگاه کوروش,, :: 8:53 :: نويسنده : فرزند آفتاب

مدیونم به خاک پاک بیضاء زادگاه پدرم :

موقعیت طبیعی منطقه بیضا :  

منطقه بیضا در جنوب کشور و در غرب استان فارس قرار دارد و از شمال به کامفیروز شهرستان مرودشت  ،  از جنوب به شهرستان شیراز و از شرق به بخش درودزن و زرقان و از غرب به بخش همایجان شهرستان سپیدان محدود است.

تعداد دهستانها :

این منطقه دارای 3 دهستان مرکزی بیضا ،کوشک هزار و دهستان بانش می باشد . وسعت منطقه1700 کیلومتر  مربع  با طول حدود 50 کیلومتر و عرض34 کیلومتر می باشد . تعداد روستاهای بیش از 20 خانوار با100نفر جمعیت75 روستا و با حدود 13 روستای کمتر از 20خانوار است و این منطقه یک شهر به نام بیضا با محله های "هرابال و پشت باغ"را در خود جای داده است.

تاریخچه بیضا:

نام قدیمی بیضا   "  نشایک و یا نسایک "  بوده است که در زمان لشکر کشی اعراب به ایران ،  از کوههای مشرف به منطقه دشت بیضا سپید دیده شده است و به این دلیل نام منطقه بیضا را به معنای سپیدی نامیده اند .

قدمت تاریخی بیضا:
 
منطقه بیضا از سابقه تاریخی زیادی برخوردار است و بر اساس اسناد و مدارک معتبر سابقه آن به 8000 سال می رسد.آثار و بقایای تاریخی به جا مانده از گذشتگان گواه این واقعیت است.شهر انشان محل تولد کورش در این منطقه وجود دارد که یکی از بزرگترین و پر رونق ترین شهرهای آن روز ایران باستان بوده است  .    حوزه های علمیه و مدارس علوم دینی شهر انشان از لحاظ رتبه بندی بعد از حوزه های علمیه بغداد فرار داشت.

   
علما و دانشمندان منطقه:
 
 
سیبویه: 

 
قدیمی ترین دانشمند معروفی که از این دیار برخاسته   و مدارک   فراوانی   بر اثبات   این   امر   وجود دارد عمروبن عثمان،معروف به سیبویه نحوی است که در حدود سده دو م هجری می زیسنه است.کتاب معروف او "الکتاب"بسیار مشهور است  ،  وفات نام برده بین سالهای  177  تا  194  هجری بوده است.

 
منصور حلاج:

دومین دانشمندی که طبق اسناد و مدارک فراوان  ،  از سرزمین بیضا برخاسته ، ابوالغیث حسین بن منصور حلاج است که زادگاه وی روستای تنگ تور بیضا بوده  است.وی در جوانی تفسیری بر قرآن نوشت و دارای آثاری همچون "طاسین الازل "دبستان المعرفه،کتاب توحید،جسم الکبر،جسم الاصغر،جواهر الاکبر،الوجود الاول و ... است او کتاب طاسین الازل را در زندان نوشت .حلاج در بصره ملقب به "مخبر"  در هند ملقب به "ابوالغیث" در خراسان به "ابو الصهر" در بغداد به "ابوالمصطلم"،  در فارس به "ابو عبداله زاهد"و در خوزستان ملقب به "شیخ الاسرا ء و حلاج" بوده است.

 
سرانجام به دستورحامد بن عباس ،وزیر عباسی ، در روز 24 ذیقعده سال 309 هجری ،   در کنار دجله   و   جسر بغداد ، منصور حلاج را  که سوار بر گاو سفیدی کرده بودند ،  با دستهای بسته آوردند و در ازدحام جمعیت او را به پشت خوابانیده و هزار تازیانه بر او زدند و پس از آنکه زیر ضربات تازیانه نمرد ،   دستها و پاهای او را بریدند و در آتش سوزاندند و خاکستر او را در دجله  ریختند و سرش  را در جسر بغداد آویزان کردند.

 
قاضی بیضاوی:

 
سومین دانشمند معروف این دیار ناصر  الدین ابوسعید عبداله بن علی اشعری شافعی بیضاوی  ،   معروف به قاضی بیضاوی می باشد که معاصر علامه حلی و خواجه نصیر بوده است . از تالیفات وی می توان به انوار التنزیل و اسرار التاویل یا تفسیر بیضاوی ، ایضاح در اصول دین ، تهذیب الخلاق در تصوف ،شرح تنبیه در فقه،شرح کافیه در نحو،طوالع الانوار در توحید و کلام الغایه القصوی در فقه اشاره نمود.

 
محمد ابن مقله(ابن مقله بیضاوی):

وی از خطاطان و فضلای زمان خود بود در  دستگاه  خلافت  المقتدر  بالله  عباسی تا مقام وزارت ارتقا یافت  ،  وی در علم خط ،نخست خط محقق سپس خط ریحان و بعد ثلث ریحانی را ابداع کرد پس از انتشار این خطوط خط نسخ را نیز ابداع کرد.

 
ابو عبداله حسن بن علی بن مقله بیضاوی :

پس از قتل برادر ،مردم به او گرویدند و از او خط آموختند،حسن خطوط موضوعه برادرش را تکمیل کرد و گویند خطی مینوشت که با خط برادرش قابل تمیز نبود


 
ابوبکر بیضاوی :

از فقهای سده پنجم هجری  ، از آثار آن میتوان به الادله فی تعلیل مسایل التبصر(چند جلد)،الارشاد فی شرح الکتاب الصیصری ، التبصره فی فروع الدین و التذکره فی شرح مسایل التبصره اشاره کرد ابن سال به:ابوالحسن احمد بن محمد جعفر بیضاوی ،معروف به" ابن سال به"موسوم به "شیخ الشیوخ"از اعاظم مشایخ متصوفه در اواخر سده چهارم و اوایل سده پنجم است.وی در سال 415 ه.ق وفات یافت و در روستای تل بیضا مدفوق گردید.


 
امام الدین بیضاوی:
 
از فضلای بنام روزگار خود بوده است و در زمان ابوبکر سعد منصب قضا را عهده دار بوده است.


 

 

آب و هوا:   

در منطقه بیضا چشمه سارها ، قنوات ، چاههای عمیق و نیمه عمیق برای استفاده مردم وجود دارد .  منطقه ای حاصلخیز می باشد و اکثر مردم به امر کشاورزی و دامپروری مشغول هستند . با رشد توسعه شهر نشینی برخی مردم به سمت تجارت ، کسب وکار در مغازه ها نیز مشغولند و هم اکنون با وجود مراکز صنعتی و دامپروری در این منطقه عده ای از جوانان نیز در کارخانه هایی همچون لیموندیس  ،  سیرنگ و تولید مرغ مادر و دامداریها نیز مشغول می باشند.

 

اوضاع انسانی و فرهنگی:
 
مردم بیضا از لحاظ نژادی از نژاد سامی و نژاد آریایی هستند و امروز به دلیل حاصلخیز بودن منطقه قومهایی همچون فارس ، ترک ، لر ، کرد وعرب  و عشایر خمسه  و شش بلوکی و قشقایی در این منطقه حضور دارند. البته قوم فارسی در همه جای منطقه گسترده است و در تمامی روستاها و مناطق شهرنشین برتری با قوم خاص فارسی است و تعداد کمی از اقوام ذکر شده در بین آنان حضور دارند که البته در بعضی از روستاها قوم لر و یا در برخی دیگر قوم ترک برتری دارد.
 
در قدیم با تحقیقات به عمل آمده مشخص می گردد که در شهرستان  ا نشان که زادگاه کورش کبیر بوده است دین زرتشت حدود 600 تا 700 سال قبل از میلاد در این منطقه بوده است و با حضور دین مبین اسلام،از همان صدر اسلام مردم در این منطقه عشق و علاقه خاصی به پیامبر(ص) و اهل بیت(ع)داشتند و کلیه مردم منطقه شیعه دوازده امامی "مذهب جعفری"را دارند .

نقشه منطقه بیضاء:

                            

 




نظرات شما عزیزان:

النا
ساعت17:08---29 خرداد 1392
سلام ب منم سر بزنننن ممنون

النا
ساعت17:08---29 خرداد 1392
سلام ب منم سر بزنننن ممنون

النا
ساعت17:08---29 خرداد 1392
سلام ب منم سر بزنننن ممنون

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





پيوندها
  • مداد رنگی
  • ردیاب جی پی اس ماشین
  • ارم زوتی z300
  • جلو پنجره زوتی

  • تبادل لینک هوشمند
    برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان دیدار و آدرس deedar.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.







ورود اعضا:

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 7
بازدید دیروز : 13
بازدید هفته : 41
بازدید ماه : 40
بازدید کل : 15936
تعداد مطالب : 11
تعداد نظرات : 10
تعداد آنلاین : 1